Dom

Czy warto robić przetwory na zimę?

Od dziecka robię przetwory dla mojej rodziny i muszę powiedzieć, że jest to jeden z tych projektów, który stał się jeszcze bardziej opłacalny, odkąd zaczęłam prowadzić bloga o jedzeniu. Istnieje wiele korzyści z domowych przetworów, które sprawiają, że proces ten jest warty Twojego czasu i wysiłku:

 

-Smakują lepiej. Przy odpowiednim przechowywaniu, domowe przetwory będą smakować tak samo dobrze w lutym, jak i w sierpniu. Takiej konsystencji nie da się pobić!

 

-Są zdrowsze. Ponieważ używasz mniej cukru (i nie używasz konserwantów ani sztucznych zagęszczaczy) i więcej owoców niż komercyjne marki, wiesz, co wchodzi w skład twoich smakołyków – żadnych paskudnych dodatków ani sztucznych słodzików, które dadzą ci natychmiastowy cukrowy krach.

 

-Możesz dostosować smaki do tego, co lubisz. Spróbuj poeksperymentować ze składnikami takimi jak różne owoce, zioła lub przyprawy w kombinacjach, które działają na korzyść Twojej rodziny (lub tylko Ciebie!). Niektóre z moich ulubionych to dżem brzoskwiniowo-cytrynowy z rozmarynem; cierpki dżem wiśniowo-rabarbarowy ze skórką pomarańczową; oraz sos żurawinowy ze skórką mandarynki i ziarnami pieprzu. -Są one łatwe do dostosowania w oparciu o to, co jest na sprzedaż w sklepie spożywczym każdego tygodnia.

Więcej dowiesz się tutaj: bravenetic.pl