Wino z białego winogrona

Chcesz dowiedzieć się wszystkiego o słodkich i owocowych białych winach i kupić te najlepsze do swojej kolekcji? Doskonale! Wino z białego winogrona można nazwać słodkim w zależności od poziomu cukru resztkowego (RS), który zawiera. Jest to forma naturalnego cukru (fruktozy) w winogronach, który pozostaje nienaruszony w winie po fermentacji alkoholowej. Jest mierzony w gramach na litr, przy czym 1% słodyczy odpowiada 10 gramom na litr cukru resztkowego. Drożdże zamieniają cukier w alkohol podczas fermentacji. Wino, które pachnie słodko i dojrzałe, prawdopodobnie będzie słodsze. Jeśli białe wino ma słodkie kwiatowe nuty zapachowe, jak Moscato pachnący tropikalnym owocem może smakować słodko. Kwasowość nadaje winu kwaśny, chrupiący i cierpki smak, ale to nie znaczy, że białe wina słodkie nie są kwaśne. Na przykład słodki niemiecki Riesling ma wysoką kwasowość. Każde wino z białych winogron można zamienić w wino lodowe. Wytwarza się je z winogron pozostawionych na winorośli po pierwszych przymrozkach, co z kolei powoduje zagęszczenie soków, dzięki czemu poziom cukru resztkowego jest wyższy niż ten zebrany przed przymrozkiem. Wina te są słodkie, ponieważ winogrona pozostają na winorośli przez dłuższy czas, nawet po tradycyjnym zbiorze. Cukry w winogronach osiągają wyższe stężenia, ale nadal są pysznie słodkie. Słodkie i Owocowe białe wina stanowią wspaniały dodatek do Twojej kolekcji z ogromnym potencjałem starzenia jak Sauternes czy Tokaj. Łatwe do picia i kojarzone z jedzeniem. Te wina są idealne dla koneserów i miłośników wina. Wino z białego winogrona z pewnością większości przypadło do gustu.